dissabte, de desembre 28, 2024

Dia dels Sants Innocents




Les participants del grup Cornèlia Abril hem escollit per tancar l’any el dia dels Sants Innocents. 

Podríem donar-li la interpretació cristiana, la que havíem après al col·legi, de petits, tan trista i que la recordarem sempre.

O una altra que havíem après al carrer i que era molt divertida. Era l’únic dia l’any en que podíem gastar bromes, com ara, veure un senyor o una senyora molt tibats, amb una llufa penjada a l’esquena. Era un ninot, fet amb paper de diari i que el duien fins que es treien l’abric en arribar a casa. Jo no recordo haver-ne penjat mai cap! Quina llàstima!

Ara ja no hi sóc a temps, però sí que puc fer altres coses quan EM VE DE GUST, com ara una novel·la escrita a 10 mans que ens ha deixat un bon sabor de boca, que ens ha permès, a més d’escriure, compartir el millor de cadascuna, fer projectes i, despertar l’ànsia de continuar, de gaudir escrivint, i de participar-ho amb la família i amics lectors i que la nostra petjada quedi per molts anys en entitats literàries, com ara ateneus, arxius i biblioteques.

Fins l’any vinent !!!

divendres, de desembre 13, 2024

ESCRIURE I REVIURE ENS VE DE GUST

 


Agafant el fil de les meves companyes pel que fa a la presentació del nostre llibre, el cinquè del grup i el primer en el meu cas, us vull compartir la meva experiència com a debutant en aquest món tan particular i tan especial com és el de l’escriptura.

Com ja hem anat explicant en publicacions anteriors, vàrem donar vida als nostres personatges, a través de tres actrius i un actor que van interpretar petits tastets dels nostres relats. Jo, que també vinc del món del teatre, i que he compartit molts muntatges teatrals amb ells, vaig tenir la gran sort d’unir les dues disciplines el mateix dia, i sentir com es pot formar part de dos conjunts en els que matemàticament he estat l’element comú de la intersecció.

Escriure, publicar, presentar i signar Ens ve de gust, com a membre de  Cornèlia Abril, ha estat per mi un plaer d’aquells que marquen un abans i un després en la vida d’algú que estima el que fa.

Tot plegat un somni!

 


dijous, de desembre 05, 2024

Com us inspireu?

 

Com ja us vam comentar, el dia 21 de novembre vam fer la presentació del nostre cinquè llibre, Ens ve de gust, a la Biblioteca de Blanes. 

Una pregunta recurrent, per part dels lectors, és Com us inspireu, a l'hora d'escriure? I una altra, potser menys freqüent, però igualment interessant, Com s'inspira qui dissenya les cobertes d'un llibre? 

I en aquest sentit, una de les intervencions més interessants —segons que ens han comentat alguns assistents— va ser la de Carmen Sanzsoto, l'artista visual, blanenca, que ens va il·lustrar les cobertes. 


                             


La millor manera de recordar què ens va explicar la Carmen Sanzsoto sobre com s'havia inspirat a través dels nostres textos, és que pugueu llegir les seves paraules. 

Aquí les teniu:


El color y la forma en la portada del libro

 

Mediante mezclas de los colores azul primario y rojo -que a su vez son complementarios obtenemos una serie de tonos entre violáceos y morados. En la actualidad son tonos de color asentados en la mitología feminista, representando la lucha de las mujeres por la igualdad y contra la discriminación. Tonos que, dispuestos en forma de triángulo invertido, dan forma al diseño de la portada.

 

Simbología del color

 

Atendiendo a su simbología podemos decir que a estos colores se les atribuye un matiz espiritual cósmico, representando la sabiduría, la imaginación, la locura, la creatividad, el misterio y la magia, siendo esencialmente femeninos, algo de lo que dan fe los distintos relatos que transcurren a lo largo del libro, con una estructura sólida y equilibrada.

 

Simbología del triángulo invertido.

 

En la sociedad contemporánea, el triángulo invertido es un símbolo potente que representa el equilibrio y el apoyo fundamental que brindan las mujeres a la sociedad, que además de encargarse del cuidado de la familia, la educación de los hijos y su salud, se han convertido en pieza clave del puzzle que conforma el desarrollo familiar y comunitario.

 

Se cree que los triángulos invertidos simbolizan la feminidad, la maternidad y la luna, este simbolismo se aplica a la vida y a la naturaleza humana, recordándonos la importancia de ser flexibles y adaptarnos a las circunstancias cambiantes de la vida.



                                                                            Carmen Sanzsoto

                                                                               para Cornèlia Abril



dijous, de novembre 28, 2024

T'agrada, llegir?

 


Ja fa una setmana, de la presentació del nostre cinqè llibre Ens ve de gust.

Ja fa un mes de la darrera sessió de feina conjunta, les cinc autores, amb l'artista. 

Ja fa molts anys, des dels començaments de Cornèlia Abril.

Tot són records, al cap i a la fi, acabem vivint-ne, de records.

T'agrada, llegir?

dilluns, de novembre 25, 2024

21 de novembre - Ens ve de gust

 


El 21 de novembre, a la Biblioteca Comarcal de Blanes, vam complir un objectiu com a autores de grup literari Cornèlia Abril. Vam donar a conèixer el cinquè llibre. I va ser possible, fent que els personatges dels nostres relats fluïssin d’una manera natural, gràcies a les actrius i actors del grup de teatre El Mirall, que van aconseguir, amb les seves actuacions, que no hi hagués necessitat d’explicar de què tracta el llibre “Ens ve de gust”. Van ser ells, amb una excel·lent i  precisa representació, que ens van endinsar a nosaltres mateixes i als possibles lectors, en cada una de les històries dels relats.

Va ser un acte proper i entranyable, envoltades de familiars, amics i coneguts. Gent que estima la cultura en el seu sentit més ampli.










divendres, de novembre 22, 2024

Ens ve de gust - Blanes

El nostre llibre cinquè ENS VE DE GUST comença a caminar a Blanes. I no ho fa sol, sinó en companyia de CARMEN SANZSOTO, de la mà del grup de teatre EL MIRALL, i amb el públic lector que ahir va triar venir a la Biblioteca Comarcal de Blanes.  

Nosaltres, autores de Cornèlia Abril, deixarem que ara flueixin les paraules i, per tant, per un moment farem silenci, agraïdes.


Detalls de la escenificació dels sis relats:










Gràcies a

 Actor Oriol Gallart
  Actrius: Núria Baldrich
                       Carme Rodríguez
             Mireia Micàs

Veu en off Josep Alum

integrants de EL MIRALL 

.


dijous, de novembre 14, 2024

PRESENTACIÓ-PRESENTACIÓ-PRESENTACIÓ

Ens ve taaaaan de gust, compartir aquesta notícia amb vosaltres!

Per fi arriba el cinquè llibre de Cornèlia Abril,  ENS VE DE GUST

Està tothom convidat! 

Penseu que us estarem esperant. 

No hi falteu!



Dijous, 21 de novembre del 2024. Exacte, la setmana entrant!

A les 19,30. Sí, a dos quarts de vuit del vespre!

Grup de Teatre El Mirall.Que si! Bé, no tot el grup, però uns quants. Que síiii!

On? A la Biblioteca de Blanes, com sempre! 

Que qui és Cornèlia Abril? Vaaa, a aquestes alçades ja ho hauríeu de saber!

Maria Aladern- Eva Ariza- Neus Cereijo- Montse Medalla- Matilde Nuri

i... la col·laboració (de nou) de la pintora Carmen Sanzsoto

Doncs au, ja trigueu a apuntar-vos-ho a l'agenda (o a posar-vos un avís al mòbil)

Fins dijooooussssss


Ep! Ens ve de gust és el títol del llibre (també) 



divendres, de novembre 08, 2024

La trucada 10

 

Sí, l’ha engegat a dida, però quan arriba a casa té un rau-rau. Se’n va directa al calaix, agafa la llibreta i comença a llegir amb la intenció de  recuperar les paraules que fa cinc anys ella mateixa hi va escriure. En aquell moment encara treballava, i la vida quotidiana no li donava per tenir hobbies o activitats de lleure. De fet, ho va redactar per recomanació de la doctora. 

A la primera pàgina troba: No m’agraden els xandalls de color verd-lila-negre. No m’agrada la ginebra. No m’agrada anar a dormir tard. No m’agrada una sorpresa desagradable. No m’agrada que em renyin.

A la pàgina següent: M’agradava sortir a caminar. M’agradava esforçar-me. M’agradava tocar la guitarra i també el piano. M’agradava el cava fred i la xocolata calenta. M’agradava veure com plou. M’agradava viure al dia.

A la tercera pàgina hi diu: M’agradarà ballar. M’agradarà aprendre a cosir i fer patchwork. M’agradarà estudiar anglès. M’agradarà l’òpera. M’agradarà fer les coses a poc a poquet.

En acabat, somriu. Amb calma, fa el gest de retornar la llibreta al calaix. Però abans rumia un instant, i rectifica. Obre de nou la llibreta i anota: No m’agrada la pastadeflora dels nassos. 

Un cop alliberada de l’obligació de comprar-ne al supermercat, pensa: em convé riure. I remata amb l’anotació: M’agradarà fer un taller de risoteràpia.

divendres, de novembre 01, 2024

LA TRUCADA-9

 

Aquest vespre en Miquel i jo hem sortit a caminar. Ho fem des de la beneïda trucada vespertina, que va ser el punt de partida per redescobrir-nos com a parella. Qui ens ho havia de dir! Caminem dia si i dia no, i els del mig, mirem Los Soprano plegats amb sengles tasses de xocolata calenta. Res d’herbes relaxants. Ara dormo de meravella. Els dissabtes sortim a sopar i un cop al mes al cine o al teatre. Un dissabte tria ell i al següent jo, i així anem fent. Les postres sempre les fem a casa. Maduixes amb cava, bourbon i la veu del Julio amenitzant-nos la vetllada. El ressopó. El diumenge ens llevem tard i feliços, amb ganes de preparar un bon dinar per la filla, el gendre i la nena, que ens observen de reüll, desconcertats, intentant dissimular amb somriures forçats, la incomoditat que els provoca la nostra nova rutina.

Ara l’avia i l’avi son novios, mama?

En Miquel i jo li fem un petó a cada galta i la nena riu divertida mentre s’empassa un bocí del seu pastis de xocolata preferit.

Aquest vespre però, en trepitjar el carrer, he sentit les mirades envejoses de les quatre tafaneres, que després li van amb romanços a la Carolina. La meva germana, penjada com una adolescent de l’encarregat del supermercat, el dels dits gruixuts, em critica perquè en Miquel i jo sortim a caminar en xandall. Quina barra! A més a més, he descobert, que quan aquella nit vaig rebre la trucada inesperada de l’individu en qüestió, (era ell!) es tractava d’una equivocació seva, creient que jo era ma germana. La Carolina li havia passat el meu número de telèfon per error. La frase dient-me que no havia pagat l’ampolla d’oli, era la contrasenya que tots dos havien pactat per les seves entremaliadures. El paio està casat. Quins pebrots!

I jo haig de fer cas a les xafarderies? Haig d’anar mudada per sortir a caminar amb el meu marit? Haig de fer cas a la filla que no para d’insistir en que ja no tenim edat per segons què? Au va! A fer punyetes!

dijous, d’octubre 24, 2024

La trucada-8

 La trucada 8

Una trucada, sempre a la mateixa hora. —L’agafo,  o no l’agafo? 

      —Truco a aquesta hora  perquè fins ara no acaben la sèrie que a mi m’agrada.

       —Tan urgent és el que m’has de dir?

       —Si i no. Ets la meva germana i no m’agrada que parlin de tu. És que no teniu res més per posar-vos que no sigui anar vestits d’esport, mostrant el tipus de panxa contents? —La Carolina l’escridassà des de  l’altre cantó del fil. —Ahir us van veure a tots dos passejant amb xandall. I era a la tarda, d’un dia de festa.  Això no fa per tu, Paquita. Almenys hagués estat una peça moderna, però era de l’any de la picor! Blau marí amb ratlles blanques a cada costat. 

       —Només va darrere el seu marit, amb la Penya del Barça amunt i avall, deixà anar la senyora Pia.  

       —I a on  vols que vagi amb el seu home? —etzibà la Patro. Un baliga-balaga  que no sap ni conduir?

       —I tu per què t’hi vas posar? Per fer llenya, també?

       —I tu com tens el valor de dir això?  Jo, el que volia era defensar-te.

      —A mi no m’ha de defensar ningú de res —li etzibà la Paquita. Ja sóc prou gran. I, d’ara endavant, si vols parlar amb mi, truca’m de dia.  


        Li ho volia explicar a la meva filla, però desprès de la història d’aquell cap de setmana,  vaig pensar que potser em diria que he d’anar al psiquiatre. 

        De totes maneres, ben mirat,  crec  que pitjor hauria estat  si se n’haguessin assabentat  les veïnes, de la nostra aventura nocturna.  De vegades no deixen de tirar-me indirectes. Sembla que em miren com un bitxo raro, que no surt del niu.  O potser és que em tenen enveja!!!


divendres, d’octubre 18, 2024

La Trucada 7

 



    La Paquita comença a estar fins al capdamunt de sa germana. Tots els embolics que li ha conegut han estat amb botiguers de l’entorn.

Que si el practicant de la farmàcia, que si l’encarregat de la botiga de Vodafone, el cap de la ferreteria del barri… 

    També, fa temps, va tenir un afer amb l’home que portava el quiosc de diaris.Ho va deduir perquè de sobte va començar a apilar revistes de tota mena. Recorda haver vist, a casa seva, col·leccions de llibres d’història, de ciències, de salut i reculls de novel·les.

    Ella pensava  «Quina afició té ma germana per la lectura, i quanta cultura està arreplegant!» Però quan descobrí altres tipus d’exemplars, com «El cos humà», «El desenvolupament dels rèptils», «Varietat d’ocells», i d’altres, va considerar que allò no era normal.

 I burxant, burxant, la Carolina va acabar per confessar-li que mantenia una relació amb el quiosquer.

 

    Ella és deu anys més gran que la Carolina.En plena maduresa, li tenia una mica d’enveja, pel fet d’haver conegut tants homes, i per la facilitat de mantenir relacions sanes i fresques, ja que ella, la Paquita, des dels divuit anys que havia estat amb el mateix home. Comprometre’s amb en Miquel de tan joveneta li havia donat estbilitat, però ara pensa que potser li hauria agradat tenir algun embolic amorós de tant en tant, encara que a hores d’ara ja no ho necessita.

 

    Però quan la Carolina li va trucar per dir-li que el seu nou amant era l’encarregat del supermercat, això ja la va superar! La Carolina tenia idees molt rocambolesques i era capaç d’inventar-se qualsevol història per fer que, d’alguna manera, sa germana conegués la seva nova adquisició d’una forma diferent.

 

 

 

 

dijous, d’octubre 10, 2024

La trucada 6

 Al final la Carolina l'ha trucada a ella.

    —Paquita, què passa, dona? Vàrem quedar que em trucaries. Fa quinze dies i encara espero.

Quan la Carolina Toll fa aquesta veu, malament rai. Amb què em sortirà, ara, aquesta? pensa la Paquita.

    —T'he trucat un munt de vegades i no m'has contestat. Que és que et fas l'ofesa o què?

    — L'ofesa, jo? Només dius bajanades, Paquita. 

    —Bé, deixem-ho córrer. Què vols?

La Carolina només vol xerrar una estoneta. Sembla que té un neguit al pit, que no li marxa amb res. Ni amb  passiflora, ni amb valeriana, ni amb  til·la, ni amb cap herba coneguda. Sa germana li diu que no s'angoixi, que és pitjor. Que respiri, que es relaxi i que faci l'esforç d'ordenar els seus pensaments perquè quan li expliqui el que sigui que li vol explicar, ella, la Paquita, no es faci un embolic, com l'última vegada, que li va semblar que li deia que tenia un amant.

       —Carolina, no m'ho vaig creure. Vet-ho aquí.

    —Per què? Et sembla que jo no puc tenir un amant? 

    —Ui noia, si que gastes mal humor, avui. Au, va, digues. Qui és, aquest amant que t'ha trastocat, eh?

    — Ai, Paquita... Ni més ni menys que aquell home fornit de qui et parlava no fa gaire. Recordes?

La Paquita ja té el cap en un altre lloc. Ha de parlar amb la nena, que l'altre dia es va espantar...La veritat és que no li fa gaire cas, avui, a sa germana.

    —... i doncs, ja que ho vols saber, l'home fornit, de dits gruixuts i tot ben fet és... 

L'encarregat del supermercat! 

       —Ave Maria Puríssima—fa la Paquita, tot senyant-se.



divendres, d’octubre 04, 2024

LA TRUCADA - 5

 

Ha entrat amb la seva clau. Mai gosa fer-ho. Sempre pica al timbre primer. Des que va marxar per anar a viure amb l’Arnau, va tenir clar que quan anés a casa dels pares, havia de picar abans d’entrar. Però aquest matí, en veure que el pare no arribava a buscar a la nena per dur-la a l’escola, i després de trucar al mòbil de tots dos vàries vegades, sense obtenir resposta, l’ha portada ella mateixa. Mentrestant, els nervis se li anaven posant al pit i els mals pensaments al cap. Per això, ha trucat a la feina dient que arribaria tard. Tard! Més li valdria haver dit que no arribaria.

Pel camí d’anada a casa dels pares, un cotxe li ha frenat de cop i sense tenir temps de reaccionar, l’ha envestit, provocant tot un seguit d’improperis procedents del propietari excessivament emprenyat, del cotxe abastat.

Ha arribat amb el fetge a la boca, després d’arreglar els papers per l’assegurança, amb l’ajuda d’un policia fora de servei, que anava darrere d’ella i que segons ell, l’experiència, l’ha fet frenar a temps. Perquè els accidents en cadena passen quan la gent es distreu al volant i bla, bla, bla. Sense adonar-se’n i amb tot el que tenia a sobre, s’ha trobat lidiant amb un malcarat i amb un prepotent alhora.

No volies caldo? Té, dues tasses!

En travessar el vestíbul, el primer que ha vist a la taula del menjador, han estat les dues ampolles; una de cava buida i una altra de bourbon amb quatre dits, dos gots grapejats i bruts, restes de xocolata i maduixes en un bol tombat i la llum de la làmpada de peu encesa. Se n’ha anat de dret a l’habitació i en obrir la porta, els ha vist allà, entortolligats i dormint la mona del que semblava havia estat una nit mogudeta.

S’ha quedat palplantada als peus del llit, amb la ràbia pujant-li gola amunt. I pensar que ha estat a punt d’un atac de cor creient que els havia passat alguna cosa greu! De sobte, la Paquita obre els ulls i la veu. De mica en mica i sense dir res, sacseja a en Miquel que l’abraça volent fer-li petons, mig adormit encara. La Paquita se’n desfà i es lleva mirant fixament la vena inflada del coll de la seva filla i, dissimulant un glop amarg i un mareig terrible, li diu tímidament:

──Nena, passa carinyo. Prepararé unes infusions de passiflora que vaig comprar al súper, i que m’han dit que son oli en un llum per l’estrès i l’ansietat.

 

dijous, de setembre 26, 2024

La trucada-4

LA TRUCADA 4


Després d’un dia plujós i ensopit, i que per acabar-ho d’adobar, havia perdut el Barça, només em faltava aquella trucada a les dotze de la nit! Del bot que vaig fer,  en Miquel  es va despertar amb els ulls com plats. 

    —A qui se li pot ocórrer, a aquestes hores? I tu, per què  l’has hagut d’agafar?

    —I a mi que m’expliques? Com si jo en tingués la culpa!  Podia haver estat la “nena” . Ja saps que ella sempre passa ànsia. A més, a més, si no l’agafo, encara estaria trucant!

    —Això si! Tu ets molt llesta pel que et convé.  Que no saps que hi ha una manera de penjar sense respondre? I què volien?

    —Només m’han dit —Perdoni! I he sentit un click.  —feu la Paquita tot girant-se de cantó.

    —I ara que fem? —Ara que ens havíem acostumat a deixar les teves herbetes.  

    —La nit és llarga. —feu la Paquita tot aixecant-se d’una revolada: què et vé més de gust? Til·la o passiflora? 

    —Ni una cosa, ni l’altra, digué  el marit, aturant-la. Quina poca imaginació! És que no recordes que  és cap de setmana? 

        I en aquella nit de dissabte, amb sabatilles  i pijames, la Paquita i en Miquel  van canviar la til·la i la passiflora pel cava i el bourbon.  I al  compàs de la seva música preferida, tot voltant la taula de la cuina,   van celebrar  el dia  en que el telèfon  els havia tret la son.


     Eren les dotze del migdia quan la seva filla, patidora,  els va trobar fets un farcell  amb els llençols. Havien aixecat l’auricular! 


divendres, de setembre 20, 2024

LA TRUCADA - 3

 

LA TRUCADA- 3

La Paquita, de bon matí, no s’ho pensa i va al supermercat a comprar les pastilles. No vol esperar a fer la consulta al metge, després de la nit del lloro que ha passat. Prendrà les càpsules i el te, i a la nit, quan vagi a dormir, mirarà a l’ordinador una telenovel·la d’aquelles  que ella anomena de ”tassetes”.  Un tipus de sèrie en la qual mai succeeix res colpidor. I si t’adorms, l’endemà la pots continuar sense necessitat d’aclarir què va passar l’últim cop que la vas veure.

 

    Entra al supermercat i es dirigeix a la secció de para farmàcia a cercar les “passiflores”. S’entreté  llegint les recomanacions. Interpreta que les píndoles  estan recomanades  per a persones que pateixen ansietat, estrès i insomni. 

Aquests comprimits, en comptes de dir-se passiflora, haurien de dir-se “Per la Paquita” -pensa —.

 

    Des que no treballa té insomni  i estrès. No ho acaba d’entendre. Ha deduït que ella és una persona de “rutines”. El fet d’anar a la feina li donava estabilitat. Al final del dia estava tan cansada que es posava al llit, tancava els ulls i s’adormia en un tres i no res. Només li sabia greu no poder agafar un llibre i posar-se a llegir, ja que, quan ho feia, l’endemà havia de tornar al mateix punt on havia començat el dia abans.

 

    Ara, en canvi, des que va deixar la feina fa mig any, no se centra. Necessita trobar rutines que li agradin perquè viu estressada i amb molta ansietat, només de pensar que té temps lliure. No sap cap on tirar, si dedicar-se a estudiar anglès, la seva assignatura  pendent. També li agradaria aprendre a cosir,  fer “patchwork” i somia la possibilitat de saber ballar alguns estils de dansa: swing, tango, dansa contemporània, flamenc, sevillanes i salsa. Són pensaments que tenia quan treballava i els anotava en una llibreta per no oblidar-se de tot el que volia fer. També li agradaria esbrinar on fer un curs per aprendre a estimar l’òpera,  i tornar a tocar la guitarra i el piano, instruments que havia estudiat quan era jove i els voldria entomar altre cop.

 

    Però de tantes coses que vol fer, es lleva al matí i  li van passant les hores, els dies i els mesos sense definir-se.

 

    Ara mateix fa cua al supermercat per pagar les seves pastilles i té la intenció de preguntar a la caixera per quin motiu li van telefonar ahir al vespre, que no la van deixar dormir i s’ha vist impulsada a comprar quelcom que la relaxi més que la til·la. Però quan és a punt de fer la pregunta, pensa “aquella dona què sabrà, i ves a saber de quina cadena de  supermercats m’han trucat”. Si és que realment eren del Supermercat.

 

divendres, de setembre 13, 2024

LA TRUCADA - 2

 

S’haurà equivocat. És el primer que pensa. No hi troba cap altra explicació. Ni la busca, és clar. Son les tantes del vespre i no té son, però li fa mandra a quarts de deu dedicar-li a l’imbècil del supermercat l’estona de la nyonya. I ara començarà la telenovel·la. Si encara li hagués dit Senyora Toll. Però tampoc. Ni Pi ni Toll. Sí, haurà marcat un número per un altre. Amb les presses per plegar. O amb les tecles del mòbils, que son tan menudes. Això li pot passar a qualsevol.

—L’encarregat de magatzem deu fer els dits grossos, oi? Ara ves tu perquè me l’he imaginat corpulent, si no sé qui és.

—T’ha dit encarregat del supermercat. No del magatzem.

—I tu com ho saps?

—Perquè jo no soc sord. He sentit la conversa.

L’altre dia la Paquita es va equivocar. Es veu que trucava a una tal Carolina, una dona que tenia programada als contactes del mòbil i que mai no li contestava. I ella amb qui volia parlar era amb la Carolina Toll, la seva germana. Li volia demanar què es pren, si til·la o valeriana o potser allò altre que mai no en recorda del nom i que sempre li ha de demanar al Miquel. Miquel? Què? Oi que aquella herba de la Carol es diu passafaves? No. No què? Es diu passiflora. Què? Que es diu passiflora. Ai, no em cridis, home! Et sento, eh! I mira que n’és d’estrany, aquest nom, Miquel. Mai em ve al cap quan el busco. Hauré de pensar en un truc que m’hi faci caure. Per exemple, pensaré en la mare, que era una finesa que feia olor de perfum fresc. I després pensaré en el pare que deia sovint pàssim quan marcava en els llibres les notes que trobava repetides aquí i allà.

 —Fes-me pensar demà que he de comprar floripàssim.

—D’acord. Apa, dorm.

—Bona nit i tapat.

 L’endemà, el primer que fa la Paquita després d’esmorzar és una trucada.

 —Escolta'm, Carolina, aquella herba que tu et prens, la passavetes, on la compres?

—Passiflora, es diu passiflora, Paquita, i la compro al supermercat. A mi em va bé per a dormir. Però tots tenim les nostres coses. Et recomano que tu ho consultis amb el teu metge.

 

dijous, de setembre 05, 2024

La trucada

 



La Paquita té son. Són les dotze de la nit, ja ha vist la pel·lícula de la seva cadena de televisió preferida, i s'ha pres la til·la que es prepara cada nit —el metge li va dir que això l'ajudaria a dormir molt millor que unes pastilles— i és que ja fa uns quants mesos que la Paquita no acaba de descansar prou bé. Des que es pren la til·la, però, sembla que les coses, en l'estricte sentit de la manca de son, no pas en d'altres afers, han canviat per a bé. Sort n'hi ha hagut, perquè el seu marit, en Miquel, a les deu de la nit ja pesa figues i ella no sap què fer.

     Llegir ja li agrada, ja. Però, cada cop que ha d'escollir un llibre, no es guia pels seus gustos —a ella li agraden les novel·les policiaques— sinó per la mida de la lletra. Potser haurà d'acabar anant a l'oftalmòleg, a veure si el que li passa és normal. Total que, al llit, amb la poca llum que fa la làmpada de la tauleta, les lletres li ballen. I a part, sembla que les novel·les gruixudes d'assassinats i aquestes coses, cada vegada pesen més. Per això, la pel·li, o la sèrie, o el programa d'entreteniment, són un bon somnífer, i, ajudant-se amb la tassa de til·la, doncs mira, va fent!

    Es posa la camisa de dormir, es renta les dents, observa que el seu marit ronca des de fa estona, es fica al llit i quan gairebé ha entrat en aquell moment en què hom no sap si és viu o mort, en aquell instant just, sona el telèfon. Ja fa temps que a casa no tenen telèfon fix, per tant, és el seu mòbil.

     Obre els ulls, dient el nom de tots els sants del cel del revés perquè  sap que després de la trucada costarà Déu i ajuda que el cos es torni a relaxar, i agafa l'aparell:

    —Digui'm— ordena.

    A l'altre costat de la línia —un número ocult que no hauria d'haver ni despenjat— una veu d'home emprenyat li etziba:

    —Senyora! Vostè s'ha adonat que no ha pagat l'ampolla d'oli que s'ha endut del supermercat, avui? Ho ha fet expressament? 

    —Qui és, vostè? —diu la Paquita

    —L'encarregat del supermercat.

    —I li sembla que aquestes són hores de trucar per les cases?

    —Li pot caure un bon paquet!

    —Tros d'ase, vagi-se'n a fer punyetes i deixi'm dormir! —I penja.

    En aquestes, en Miquel s'ha despertat, i li pregunta a la seva dona, sense dir res, només amb l'expressió de la cara, què coi passa.

    —Un imbècil. No et preocupis i dorm.

    En Miquel es torna a adormir de seguida, però la Paquita ja no aclucarà l'ull en tota la nit. Ahir ella no va anar al supermercat. I quan hi va, no compra oli, perquè, per a l'oli, sempre van a la cooperativa. Per una altra banda, aquell imbècil no li ha dit ni qui era. I com redimoni tenia el seu número? Està clar, però, que tampoc no li ha dit Senyora Pi. Només li ha dit Senyora!, amb un to que Déu n'hi dó...

(Continuarà)

(Foto de google)


dijous, d’agost 29, 2024

Ens ve de gust


Ep, que s'estan acabant les vacances i a Cornèlia Abril ens estem posant les piles per programar la presentació del nou llibre. Tranquils, que us avisarem amb temps. 

De moment quedem-nos amb les paraules que podrien dir alguns dels personatges. De fet, us ho acabaran explicant ells mateixos. Va, fem-ne un tastet:


—Soc un cambrer d'un hotel de luxe i veig mooooooltes coses, jo! En podria explicar un munt!


 
Hi ha noms amb històries peculiars. Fins i tot si els teus pares són addictes a la mitologia, ai!

—És meu, i puc fer el que vulgui amb ell, almenys en el meu temps lliure!


—Pare, ens has deixat massa aviat. I et vull retre homenatge, a través d'aquestes paraules...


L'amor fa miracles!, o això sembla. O les aparences enganyen. O... o què?


Vigileu amb les bastides, que us podríeu endur alguna sorpresa...


I, de moment, fins aquí podem llegir... Continuarem informant, quan arribi el moment!

*Les fotos són generades per I.A., excepte la bastida, les anemones i el cambrer, que estan tretes d'internet.



divendres, de juliol 05, 2024

Què tal, unes vacances?

 Bé, ja fa uns quants dies que tenim l'estiu entre nosaltres. Per sort, aquest any es porta bé i encara no ens envia una calor excessiva. Una benedicció, que als vespres ens haguem d'abrigar mínimament, si sortim a veure el mar, o la muntanya, a fer tertúlia amb el veïnat o a veure com juguen les criatures. Assistir a concerts, prendre un gelat... O simplement a observar-ho tot, com sempre, perquè ens quedin els paisatges, també els humans,  a les retines i ens inspirin per escriure noves històries.

Cornèlia Abril es pren uns dies de vacances. 

Que passeu un bonic mes de juliol!



divendres, de juny 28, 2024

SI VOLEU, PODEU: L'OBRA CONJUNTA

 I avui, un petit fragment de la primera història que trobareu al nostre llibre Ens ve de gust. Una història escrita per Cornèlia Abril de manera conjunta, i que molt aviat, podreu llegir sencera juntament amb la resta de relats que el conformen.


                                       Els pensaments li bullen al cap, li són fugissers i van d’un
                                       lloc a l’altre barrejats amb altres imatges que s’associen
                                       sense filtres. Ara, en una mil·lèsima de segon, ha de decidir
                                       si ensenya el paper al grup d’amigues.
                                       No descarta quedar-se’l per a ella i prou. Si calla, si tot
                                       continua com fins ara, tindria un tresor a la reserva. Si no
                                       calla, si no s’inhibeix potser cau en una emboscada. Depèn.

divendres, de juny 21, 2024

La nit de Sant Joan

 

imatge treta d'aquí

Qui no recorda les nits de Sant Joan de quan era un infant? 

Els petards, les fogueres per cremar trastos vells i celebrar, amb els veïns i els amics, el solstici d'estiu fent una rotllana al  seu voltant? 

Les revetlles, ja d'adolescents, ballant fins que es feia de dia... Les anades a la platja per veure sortir el sol... 

El xampany (ara cava), aquells cubells plens de glaçons amb cocacoles per a qui no bevia xampany/cava? 

La coca de fruita, la coca de pinyons, la coca de crema, la coca de llardons?

A Cornèlia Abril som dones, tenim records d'infantesa,  i també hi ha alguna bona cuinera (o alguna cuinera consort).

A casa ja fa dos anys que aquesta cuinera consort observa el procés d'elaboració de la coca de Sant Joan. I a fe que surt boníssima! 

Potser és perquè la consort prepara els ingredients i distribueix els estris? 

O potser és perque "ell" té  manetes per fer "bricolatge" a la cuina i aconseguir que després tothom se'n llepi els dits? 

Qui ho sap!

Sigui com sigui, ens agradaria que els cuiners i cuineres que ens llegiu, ens enviessiu la vostra recepta de la coca de Sant Joan. 

Va! Us llegim!

La coca de Sant Joan





divendres, de juny 14, 2024

Com una buguenvíl·lia

Diu el Diccionari de la LLengua Catalana, dE, que la buguenvíl·lia és una planta llenyosa, (...) de fulles sempre verdes, ovades, i de flors petites, llargament tubuloses. 



Tenim la feina feta. Ara ens toca esperar.



dijous, de juny 06, 2024

Volem dir que...


ENS VE DE GUST

    Compartir amb vosaltres 

         Que hem acabat un cinquè llibre, que ja estem en l'última fase de correccions i posta a punt, que és aquell moment que fa molta il·lusió, que essent molt i molt difícil publicar en aquests moments, ho tornarem a fer.

Ja anirem informant, perquè ja se sap: las cosas de Palacio... Doncs això. A poc a poc i bona lletra.

Les actuals integrants de Cornèlia Abril som:
Maria Aladern
Eva Ariza
Neus Cereijo
Montse Medalla
Matilde Nuri,

i col·laboradora especial, que ja havia estat la nostra artista dels dos primers llibres, Carmen Sanzsoto, a qui no podem agrair més que hagi contribuit a fer-nos la portada!

Seguirem informant!


Foto de les hortènsies i el gerani, que ens mostren com serà el nostre llibre

divendres, de maig 31, 2024

ENS VE DE GUST - EL LLIBRE (2)

NINGÚ LA VA OBLIGAR A ACOMPANYAR-LOS - Maria Aladern Sagrera


No la va obligar a acompanyar-los. Era molt dur, però era el seu fill. Estirat en una llitera, en Bernat tenia els ulls tancats però encara alenava. Tenia les mans humides i fredes, però malgrat tot, feia el gest, molt suau d’estrènyer les de la seva mare.

Mentrestant en Jean Paul, viatjava del Marroc a Paris. A l’aeroport, els periodistes es barallaven per agafar els primers plans.
        


                          

divendres, de maig 24, 2024

ENS VE DE GUST - EL LLIBRE


 

El llibre cinquè de la col·lecció de Cornèlia Abril, aviat l’oferirem al públic. Cinc autores que escrivim amb la intenció  de narrar les vides de cada dia, cadascuna amb la seva veu i l’estil que la identifica.


ENS VE DE GUST,  ja és una realitat.  De moment un tastet.









I,  de retruc, l'existència

Som el que ens ve de gust

i, en algun moment, sense ordre ni concert,

com per instint, movent els fils d'aquí i d'allà,

sense cap mena de pressió

o, tanmateix, sota pressió excessiva,

ho canviaríem tot

perquè tot quedi molt clar.

Som el que ens ve de gust

o la mera idea de ser-ne capaces.