dilluns, d’agost 08, 2016

Shirley Jackson, una veu pertorbadora




Avui ens compleixen cinquanta-un anys de la mort de Shirley Jackson, una de les veus més pertorbadores de la literatura nord-americana del segle XX. És per això que volem recordar l’autora i recomanar-vos el recull Cuentos escogidos, una antologia publicada per l’Editorial Minúscula, el mes de desembre de 2015. 
L’antologia conté un relat absolutament esgarrifós «La lotería», retrat d’una petita comunitat pagesa, d’una tradició sinistra que s’esdevé a començament d’estiu, just quan la canalla ha acabat l’escola, d’un ritual cruel preparat amb cura, tal com es faria amb una festa major; un relat que posa de manifest la naturalesa humana i la seva hipocresia i ens fa pensar que un fet jutjat com a execrable en un individu pot ser disculpat si l’autor d’aquest fet és la col·lectivitat.
Shirley Jackson té una forma molt particular d’acostar-nos al «terror», una forma que és alhora grotesca i exquisida. Parteix de circumstàncies quotidianes i no necessita recórrer a fets sobrenaturals per resultar inquietant tothora. En té prou amb recrear minuciosament la conducta de l’ésser humà. Resulta curiós que una dona que patia agorafòbia i que passava llargues temporades sense sortir de casa fos tan bona observadora. No és gens estrany que la seva manera de fer hagi inspirat altres escriptors del gènere, com Stephen King.
A l’antologia, a més de contes, també hi trobareu recollides tres conferències força interessants: «Experiencia y ficción», «Biografía de una historia» i «Notas para un jovent escriptor», que són, si us agrada escriure, de gran utilitat.

Fitxa
Cuentos escogidos
Editorial: Minúscula
Col·lecció: Tour de Force
Traducció al castellà: Paula Kuffer

1 comentari:

... i escaig ha dit...

la responsabilitat sempre hauria de ser individual, de cadascú, mai de la comunitat i menys encara si serveix per indultar; ja ho deia el gran Alfredo a 'Cinema Paradiso': una multitud no pensa

m'ha agradat conèixer aquesta autora, però em fa molt l'efecte que si jo hagués d'escriure escenes de terror vinculades a la por, no escriuria
.