dilluns, d’agost 01, 2016

"Animetes" felines: Beatrix Potter



Ara tot just fa quatre dies, el 28 de juliol, es cumplien 150 anys del naixement de Beatrix Potter, la famosa escriptora i il·lustradora de contes infantils.



Beatrix, filla d’una família rica, tímida i introvertida, rebé una rígida educació victoriana amb la típica institutriu. Els seus pares, però, permeteren als fills tenir mascotes i per la casa desfilaren des de cargols i granotes a tortugues i conills. La nena, que rebia classes de dibuix i pintura, se sentia molt atreta per reflectir-los en el llenç, fins i tot  insectes i fongs. Segurament hagués pogut ser una gran il·lustradora científica, que malauradament no era una dedicació adequada per a una dona del seu temps.

Segur que la majoria coneixeu o recordeu al conillet Peter, oi?



El primer conte que va escriure amb Peter de protagonista no es va publicar fins 1902. A l’èxit d’aquest conte, en seguiren molts més, fins a un total de 23. En el món imaginari de Potter, els humans jugaven un paper secundari, però els animals tenien sempre característiques humanes: ingenus, amables, valents, porucs. Personatges trapelles que es guanyaven de seguida al lector. 




L’editor que primer va creure en ella, Norman Warner, va ser també el seu primer amor. Els pares de la Beatrix, però, no van consentir que la seva filla es casés amb un home que havia de treballar per a viure. No va ser fins els 47 anys que Beatrix es va casar, va fer-ho amb el seu advocat, però no van tenir fills.

La seva última obra publicada, seria el 1930, El conte del petit porquet Robinson...però serà realment la última? 
Fa uns mesos sortia una notícia. Una novel·leta escrita fa un segle per Beatrix i descoberta feia un parell d’anys per pura casualitat, seria publicada el proper setembre. Precisament per commemorar els 150 anys del naixement de l’escriptora. Es tracta de El conte de la gata amb botes,  la història d’una gateta que porta una doble vida. El conte, sembla ser que escrit per Potter el 1914, va quedar interromput amb l’inici de la Primera Guerra Mundial. Només tenia un dibuix, per tant les il·lustracions d’aquesta propera edició seran de Quentin Blake, un dibuixant britànic il·lustrador de les històries de Roald Dahl, que es mostrà entusiasmat des del primer moment amb l’encàrrec!
Un estil diferent al de Beatrix, però també molt especial:





Per alguns crítics, aquest “nou” conte pot ser considerat un dels millors de la Beatrix. A més de la gateta, desfilen també alguns dels seus persontges més coneguts: el senyor Todd, la senyora Tiggy-Winkle  i, especialment, el conillet Peter, aquest cop, això si, més envellit.


Potter va morir amb 77 anys, el 1943, però més de cent anys després, torna amb una nova història. I és que el seu llegat, viurà per sempre!



El museu-biblioteca Morgan de Nova York, dedicà una exposició a l'escriptora, ara fa quatre anys. En ella s'exhibien 22 cartes personals i més de 80 peces entre llibres, manuscrits i il·lustracions.


Per a més informació:


I una completíssima entrada, que us recomano llegir i gaudir!



2 comentaris:

Silvia ha dit...

Com m'agrada Beatrix Potter! I ara que sé com va viure l'autora, encara m'agrada molt i molt més! Bravo per l'entrada, ànima felis.

Mps Landino ha dit...

M'agrada molt Beatrix Potter! Una dona independent que li va tocar lluitar contra tots els impediments de la seva època. Gràcies per l'entrada!