La lotería
–No siguis malcreienta –li deia la mare. No t’asseguis al terra que t’embrutiràs –li repetia tothora.
–I, sobretot no diguis mentides! Recordava l’àvia quan, darrere la finestra, cap al tard, li explicava el conte d’en “Pere i el llop”.
Ja de petita, la Sàlvia era una nena apocada que no gosava desobeir. S’havia acostumat a fer sempre el que li manaven les persones grans, tot i que tenia certa dosi de picardia, amagada qui sap a on. No mentia, però canviava les coses. Deia el que li interessava i dissimulava el que no li convenia que se sabés. O sigui que, enganyava sense dir mentides.
–Ens ha tocat la loteria! –va dir a les amigues.
Se la van mirar amb un xic de respecte. Aquell any no havia tocat a ningú del poble.
Tothom volia saber, però ella es feia l’interessant.
–Ja l’has cobrat? –li preguntaven.
–Quan un no vol donar explicacions és perquè alguna cosa amaga –deuen tenir por que els demanem diners –afirmava la més agosarada. Per mi que se’ls confitin!
–Amb això no es poden fer bromes, insistia l’altra –N’hi ha que, per menys, els han segrestat.
–Tu a callar! L’advertia la mare. Ningú n’ha de fer res de si hem guanyat milions o si només ens han tornat els diners. Ens ha tocat i prou! Ella tenia la boca tancada. Sempre se l’havien mirat com a una pobreta i per això, ara, el fet de sentir-se envejada ja li anava bé.
Amb el temps la gent es va cansar de preguntar-li, però, com passa en els pobles li va quedar el motiu.
–Mireu! Aquí ve la de la loteria.
No se li veia a sobre, ni a casa seva. Sempre duia la mateixa roba i a les parets, només una emblanquinada per rentar-los la cara de tant en tant. La seva vida era la d’abans. Una vida diferent de les altres noies. Assistien, amb la mare, a missa els diumenges, i a la tarda anaven al cine.
Els dies de cada dia treballava a la fàbrica. I va ser en aquella fàbrica on va conèixer en Felip. Era de la colla dels que havien vingut del sud i buscaven un lloc per estar-se. I preguntant per aquí i preguntant per allà, el van guiar cap a “La de la loteria” –li van dir.
El noi, aviat s`hi va arrepapar. La mare i la filla en lloc de fer dinar per dos en feien per tres. Li canviaven els llençols, li rentaven la roba i li planxaven la ratlla dels pantalons
A mesura que passava el temps, el noi se sentia cada vegada més a gust i també més lligat. –En quin lloc estaria tan ben cuidat? –especulava. La noia no era lletja, li reia les gracietes i, pel que havia sentit dir, tenien diners. S’havien trobat dues persones, mediocres, elles, sense gaires aspiracions. Així que tant una com l’altre i, sobretot la mare, van considerar que podrien fer un bon casament.
A la Sàlvia, d’alguna manera, li havia tocat la loteria!
MARIA ALADERNper Cornèlia Abril
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada