Les tres virtuts
No sabia que se n’havia fet de la Fe. Des que la va deixar el seu home, havia desaparegut del mapa. Sort que l’altre dia vaig trobar a la nostra amiga Esperança i em va posar al corrent.
—Però que no ho saps, Cari? La Fe se n’ha anat a viure a pagès.
A mi m’havien escurçat el nom que m’havia posat la meva padrina en honor a la Verge de la Caritat, patrona de Cartagena, d’on venien els meus avis.
—Massa teologal— havia dit la mare. I així, sense voler, amb un nom ben modern, van fer content a tothom.
—Que se n’ha anat a viure a pagès? —Ara que ho dius, no m’estranya. Ella sempre havia tingut deliris d’aquesta mena.
—Doncs, no facis escarafalls! És un poble ben bonic. I no et creguis que fa de pagesa, no. Va obrir una casa de colònies. Si vols tranquil·litat, s’hi està molt bé. Jo hi vaig estar un hivern, quan gairebé no hi ha ningú. Vam passejar per la muntanya, fèiem torrades a la vora del foc i no se sentia ni piu. Ni tan sols teníem ganes de posar la tele!
—Ja m’imagino totes dues contemplant les flamarades! Tu sempre has tingut una vena artística, oi? Encara pintes?
—Sí, com a hobby, però ja no sé on posar els quadres. Escolta, per què no hi anem un dia? Tu, quan tens les vacances?
—Ja veus, el mes d’agost, que hi ha gent a tot arreu.
—Per això no et preocupis, Cari. Per més gent que hi hagi, no ompliran aquells paratges. Jo sé d’un lloc on no ens trobarà ningú. Portarem els cavallets, un bon dinar, la nevera amb aigua fresca...
—I un bon vinet que no hi falti!
Aquell matí, la Fe se les mirava amb un punt de recança. Ella també hi hauria volgut anar, però estaven en plena temporada i no s’ho podia permetre.
Van deixar l’auto a l’ombra i van caminar un tros més fins que van plantar els cavallets. Pintarien al pastel. Era més pràctic. L’Esperança ja portava els colors fets. Uns colors que havia preparat ella mateixa.
La Cari no havia pintat mai. Segons li va dir l’Esperança, es tractava de passar al llenç tot el que li entrava per la vista. I així ho va fer. Una ratlla que delimitava l’horitzó, un cel blau amb tocs blanquinosos i muntanyes al fons. El que més li va cridar l’atenció, però, van ser uns arbres, frondosos, arran de camí. Va començar a pintar aquells troncs de soca gruixuda amb branques, nusos, i fulles. Tan afeccionada estava, que no se’n va adonar que tenia ulls darrere seu. La gent anava fent rotllana. No esperaven trobar pintores a mig del bosc! Els grans, no sé si eren pares, mestres o monitors, donaven explicacions als petits i ella, sense saber pintar, tremolant, sense gosar ni girar-se, combinant marrons negres i verds, seguia pintant fulles i més fulles perquè no sabia fer altra cosa. Malgrat tot, aquell dia va tenir el seu moment de glòria.
No sabia per què, semblava que no hi hauria de tenir res a veure, però aquesta proesa va portar la Cari a pensar en alguns polítics. Persones que, amb pocs coneixements, no saben on es posen però cauen en gràcia. No fan altra cosa que pintar fulles i més fulles amb colors que ja els hi tenen preparats, i d’aquesta manera encanten al públic. Sense saber-ne un borrall, pugen a dalt de tot.
1 comentari:
Bon dia! Molt bo, això de les virtuts teologals! Molt fi! :)
Publica un comentari a l'entrada