dijous, d’octubre 26, 2023

La consellera




 Foto de google

La senyora Purita  no s’havia casat mai i, segons deia, n’estava orgullosa, perquè, quina falta li feia? Ella no era com aquelles senyores que no sabien moure’s sense anar penjades  del marit  i a més a més, encara  se la miraven com si la menystinguessin. 

Això és el que deia , però la veritat només la sabia ella. Ja li hauria agradat, ja, però era molt difícil, en un poble,  l’amistat amb un home sense cridar l’atenció, i el que no podria suportar és que es riguessin d’ella. Però, ves per on, un dia va descobrir la manera de relacionar-se sense fer el ridícul.  Ho podia fer palés quan  per veïnatge, per alguna celebració a la feina  o per casualitat,  tenia ocasió d’alternar  amb alguna parella, com ara el señor Isidre i la senyora Roser, estiuejants de tota la vida.  Llavors sí que podria  demostrar que estava a l’altura. Podria  tractar als homes d’igual a igual  i de passada donar consells a  la senyores. Com una petita venjança.

–He vist al señor Isidre –li va dir un dia la seva amiga que acabava d’arribar de Toledo. Ja saps que ha mort la seva senyora?

–Ah sí? I com el vas veure? La Purita, discreta, no va fer cap altre comentari.

–Trist, molt trist... Es veu que la troba a faltar molt. Em va dir que no ens havia avisat perquè en aquells moments  no podia fer cap a tot.

El que no li va dir, però, és que després del desenllaç la Purita  el seguia visitant, i que l’home estava preocupat  perquè no sabia quin paper fer-li.  En   principi no ho trobava estrany. Ell l’apreciava  i sobretot  li agraïa  les atencions que havia tingut  vers la seva dona, apocada i malaltissa,  però després hi va caure. Va descobrir que no era per la Roser per qui s’havia interessat,  sinó per ell, encara que fos a llarg termini.  Hi havia vist alguna expectativa.


Maria Aladern, per Cornèlia Abril


divendres, d’octubre 20, 2023

Mirades diferents

 

La Clara i l’Anna són amigues des de la infància. Han viscut moltes aventures, inclosa la d’independitzar-se i anar a viure plegades. Quan cadascuna va prendre el seu camí, van tenir una il·lusió compartida; totes dues es varen quedar embarassades, intercanviant dubtes, neguits, satisfaccions i alegries.

 

Ara ja són mares amb experiències diferents. 

 

L'Anna viu la maternitat a l’extrem, alletant a demanda i portant el seu nadó enganxat tot el dia a la panxa, “pell amb pell”, des del mateix moment del naixement, amb una motxilla ergonòmica que ajuda l’infant a estar calmat i crear un vincle especial. El nen ja té sis mesos i es podria dir que ella encara no té vida social,  però ho respira tot amb molta emoció. 

 

La Clara alimenta al seu fill amb llet de fórmula. Pot disposar d’ajuda incloent altres membres de la família, com el pare, en l’alimentació del bebè, creant un major vincle afectiu. Al mes de néixer el nen, ella  va començar a tenir una vida social activa. 

 

Totes dues s’estimen els seus nadons amb la mateixa energia, però perceben la maternitat amb mirades diferents. 



Neus Cereijo, per Cornèlia Abril





divendres, d’octubre 13, 2023

¿A o B?


 

Sense reserves, apel·lo a la dissidència conceptual. És l’armilla antibales que tinc, i la faig servir quan topo amb la pregunta binària ¿A o B? Gairebé sempre contesto C, si no D, E, F, G, H...  totes les lletres son alternatives vàlides. A vegades canvio de registre, i llavors les emprenc amb els números, potser parells dos, quatre, sis... o potser imparells u, tres, cinc... fins l’infinit.

 —¿A o B?

—7


                                                                                     

                           Matilde Nuri
                                      amb Cornèlia Abril

dijous, d’octubre 05, 2023

En Harry





                                                                foto de google

En Harry s'acaba la pinta, a la barra del pub. Surt al carrer a vapejar. Ja fa temps que va deixar de fumar tabac i altres coses. S'ajusta les ulleres de cul de got. És conscient que aviat ja no li renovaran el carnet de conduir, perquè no en veu tres dalt d'un ruc. Connecta l'audiòfon, que normalment porta desconnectat. Total, pel que s'ha de sentir... 

Puja a l'autocar, tot coixejant. Aviat necessitarà un bastó, però de moment va fent. 

Saluda els turistes amb un Hiii!

I quan ja són tots a bord, es corda el cinturó i engega el motor. És el xofer.

Qualsevol  semblança amb la realitat és pura coincidència.

Montse Medalla, per Cornèlia Abril.