diumenge, de maig 22, 2016

Recursos en línia: Memòria Digital de Catalunya




Avui us volem obrir una porta a un món fascinant, el nostre patrimoni imprès,visual i sonor!
Patrimoni que s'ha digitalitzat perquè tothom el pugui descobrir, consultar i gaudir còmodament des de casa. Aquesta porta és La Memòria Digital de Catalunya.

La MDC com es coneix de forma col·loquial en el món bibliotecari és un repositori cooperatiu en accés obert de col·leccions digitalitzades del patrimoni català, impulsat per La Biblioteca de Catalunya, les universitats i altres institucions científiques i culturals de Catalunya.

Les seves principals finalitats són:

-Impulsar la digitalització del patrimoni català
-Fer difusió de col·leccions que normalment són d'accés restringit
-Facilitar la consulta conjunta dels fons de totes les institucions en un sol portal
-Contribuir a la preservació d'aquests fons

Pàgina d'inici

En funcionament des de 2006, conté documents relacionats amb Catalunya fins a un total de més de 3 milions i procedents de 32 institucions diferents.

I què hi podem trobar en aquest món quan obrim la porta?

Col·leccions de fotografies, postals, manuscrits, incunables, mapes, cartells, fullets, gravats i diversos fons personals i històrics, a més de llibres impresos des del segle XVII. La llista és molt llarga i completa:

Llistat de col·leccions

i també la podeu consultaren format Galeria

De la varietat de col·leccions podem destacar:

ARCA  Arxiu de revistes catalanes antigues. Recull publicacions periòdiques representatives de la cultura i societat catalanes. Hi podem trobar des de diaris emblemàtics com La Veu de Catalunya o Destino a revistes artístiques i literàries com Dau al set, Amic de les arts, D'ací d'allà, La llumanera de Nova York... o humorístiques com La Campana de Gràcia o Papitu:





Col·leccions tan curioses com:

Etiquetes d'hotel, etiquetes que s'enganxaven en els equipatges dels clients amb la finalitat de fer publicitat dels establiments. Recull unes 8000 etiquetes tant de l'estat espanyol com de l'estranger.

Fons de cilindres sonors, uns 400 cilindres d'entre 1889 i 1902, coneguts com "cilindres de cera marró", tot un testimoni documental sonor de finals del segle XIX i principis del XX

Vidres de llanterna màgica, 482 plaques de vidre per a llanterna màgica de finals del segle XIX

Paper moneda del Pavelló de la República , col·lecció de gairebé 300 bitllets emesos principalment durant la Guerra Civil a Catalunya i també emesos durant les dictadures de Primo de Rivera i Franco o la 2a República.

Fons Grewe d'alimentació i gastronomia, selecció de llibres de cuina antiga del del segle XVI procedents del fons Grewe especialitzat en alimentació i gastronomia.

Un cas molt especial és Fem memòria, una iniciativa de participació ciutadana per recollir, conservar i difondre la nostra memòria familiar amb fotografies, cartes o documents diversos privats que formen part de la història particular de les nostres families i cases.



En conjunt un fons veritablement divers i molt interessant, el nostre patrimoni al nostre abast!

Què us sembla aquest petit gran món digital? no us entren ganes d'explorar-lo?
















3 comentaris:

Silvia ha dit...

Quina meravella tenim i jo no en sabia res. Ho aniré descobrint aquests dies. Un servei fantàstic i una entrada excel.lent. Moltes gràcies ànima Cornèlia!

Montse ha dit...

Sí, a mi m'h passat el mateix, ànimes amigues! M'he quedat meravellada!

Cornèlia Abril ha dit...

Tenim un patrimoni increíble per explorar i per gaudir!