dissabte, d’abril 16, 2016

El que ve d'Àfrica



El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), amb el nom Making Africa, ofereix una exposició de disseny i art contemporani, que mostra treballs de diversos àmbits creatius: disseny de moda, arts gràfiques, videoart, fotografia, artesania... En paral·lel a l’exposició, que s’inicià el passat 23 de març i es clourà el proper 28 d’agost, s’han programat tot un seguit d’activitats (cicle de debats, cursos, cinema, recitals de música, que s’estenen més enllà del CCCB cap als centres cívics de la ciutat, per tal que el públic pugui conèixer la creació africana més contemporània.

La primera activitat del cicle de debats, «Àfrica com a relat», va tenir lloc el passat dimecres 13 d’abril, de la mà de l’escriptor nigerià Chigozie Obioma. Nascut a la ciutat d’Akure, al sud-est de Nigèria a l’any 1986, en una família de dotze germans, ha viscut a Xipre i a Turquia i, actualment, resideix als Estats Units on exerceix com a professor adjunt de literatura i escriptura creativa a la Universitat de Nebraska-Lincoln.

La seva primera novel·la The Fishermen, publicada en castellà per Ediciones Siruela i en català per Quaderns Crema, ha estat guardonada amb importants premis, ha estat finalista del prestigiós premi The Man Booker Prize del Regne Unit, i considerada la millor novel·la de l’any 2015 per un gran nombre de publicacions especialitzades i traduïda a diverses llengües.


La profecia

Els pescadors, que en versió catalana va veure la llum dimecres, tracta de la història d’una família de classe mitjana amb quatre fills, Ikenna, Boja, Obembe i Benjamin, que és la veu narradora. Quan el pare es traslladat a una ciutat situada a mil quilòmetres de distància, recau sobre la mare el pes de l’educació dels fills. De mica en mica, l’estructura familiar es va dissolent. Els nens deixen l’escola pel riu. Al riu, troben un home boig, un visionari o profeta que els augura que el germà gran morirà a mans d’un altre germà. Aquesta profecia marcarà tota la història.

A l’autor li va venir la idea de fer aquesta novel·la mentre estudiava a Xipre, un dia que parlava per telèfon amb el seu pare i com a novetats familiars el pare li comentava l’apropament de dos dels germans grans que mai no s’havien entès i s’havien barallat molt des de petits. Ara, en arribar a l’edat adulta, havien començat a entendre’s. Aquesta notícia, simple en aparença, és el que portà a Chigozie a reflexionar sobre les relacions entre germans, sobre les fluctuacions que l’amor fraternal pot tenir al llarg de la vida, com s’enforteix o es debilita aquest amor que hauria de ser incondicional.

A la novel·la també es pot establir un símil. Els germans representen Nigèria. La Nigèria anterior a l’etapa colonial tenia un sistema polític molt igualitari, força democràtic, amb creences molt avançades, però un home boig, un agent extern, és a dir el colonitzador britànic, s’instal·la al país i assegura que tot està malament, que el destí ja està escrit i succeirà un fratricidi i, al final, la profecia pren cos i es fa realitat.

No tancar portes

Chigozie Obioma es resisteix a ser catalogat com a escriptor africà. Ell pertany a l’ètnia igbo, que té uns vint milions de parlants, però va créixer en una ciutat on l’ètnia imperant era la ioruba, amb uns vint-i-cinc milions de parlants. Podria haver triat qualsevol de les dues llengües per escriure, però d’aquesta manera s’hauria tancat portes, per això va triar l’anglès, perquè un escriptor ho és pel fet d’escriure, amb independència de l’ètnia a la qual pertanyi. «Un escriptor ha d’escriure i prou i ser el més honest possible —diu Obioma—. Si no tinc en ment cap tipus de lector sóc lliure i només em dec al meu ofici».

Amb el cicle de debats, iniciat amb l’escriptor Chigozie Obioma, el CCCB vol trencar tòpics i oferir una varietat de visions sobre la riquesa del continent. El proper debat està programat per al dilluns 18 d’abril. El convidat és l’escriptor moçambiquès Mia Couto. Val la pena estar al dia d’allò que ve d’Àfrica.

Si voleu consultar els propers convidats, cliqueu aquí: