divendres, de febrer 12, 2016

Jane Bowles


Jane va ser una escriptora poc prolífica. Compta una novel·la i un llibre de relats tot el seu bagatge. La novel·la, Dos damas muy serias, la va escriure als 24 anys. 
Jo la vaig llegir i em va semblar que estava davant d'una manera d'escriure que no podia classificar. Sembla no tenir lligams amb res del que hagi llegit abans. Davant d'uns personatges absolutament impredecibles, d'unes dones estranyes, que obeeixen veus que no podem sentir, d'un ambient a voltes opressiu i mancat de goig, Jane ens mostra el vórtex d'un món alié, no obstant impregnat de totes les conveniències i restriccions socials, en una prosa que trasbalsa.

Jane Bowles ( Nova York 1917- Màlaga 1973 )
Considero Dos damas muy serias una obra original i que ha d'agradar -agradar no és la expressió: aquest llibre pot no agradar, però sens dubte que impregna- al lector que busca nous al·licients en la literatura. 
Placeres sencillos, un recull de relats diversos, causa la mateixa impressió. Sens dubte, la vida nómada que Jane i el seu marit Paul Bowles assajaren, vivint a Europa, Centreamèrica, Méxic, Ceilan i Tànger, acoloreixen les seves històries d'un picant especial. 
Jane va sofrir una hemorràgia cerebral l'any 1957 que l'impedí tornar a escriure i llegir.
Admiradora seva com sóc, vull demanar des d'aquí que la seva obra no sigui oblidada.


6 comentaris:

Montse ha dit...

Gràcies per la recomanació, Cornèlia! Hi ha autors i autores que, no per menys coneguts són menys bons! Ens perdem grans obres, precisament per això, pel desconeixement.

... i escaig ha dit...

em sembla molt interessant aquesta secció: Grans autors poc coneguts: bona idea!

d'entrada, t'he de dir que no he llegit res de Jane Bowles, o sigui que m'adhereixo a la teva petició, i no només de paraula, sinó que llegiré aquesta autora i així ajudaré a que no sigui oblidada
.

Cornèlia Abril ha dit...

Bravo! Em sembla que t'agradarà, Mati.

Cornèlia Abril ha dit...

Sí, és una pena que al nostre món industrial tingui més importància el nombre de "consumidors" que la qualitat del "producte". Petons, Montse!

Unknown ha dit...

A mi també m'agrada aquesta secció. Tampoc coneixia a la Jane. Ja m'he demanat "Two serious ladies" a la biblioteca per llegir-la! M'encanta la foto amb el lloro i el gatet, per cert.

Unknown ha dit...

A mi també m'agrada aquesta secció. Tampoc coneixia a la Jane. Ja m'he demanat "Two serious ladies" a la biblioteca per llegir-la! M'encanta la foto amb el lloro i el gatet, per cert.